• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

De eerste drie nesten van Ransuilen zijn het afgelopen weekeinde al geringd en we waren net op tijd, want bij twee nesten stonden de jonge vogels al op het punt om het nest te verlaten. Op 3 mei is het eerste nest geringd met daarin 5 jongen en op 4 mei twee nesten met 4 en 5 jongen aanwezig. Dit is een mooie score en onderschrijft het idee van onze club dat door de zachte winter er nu voldoende voedsel is en we veel jonge vogels moeten gaan aantreffen dit voorjaar. Het eerste nest van 4 mei had vier jonge vogels en de volgende foto's willen wij u hiervan laten zien:

4 Gezonde jongen die het nest al snel zullen gaan verlaten en als "takkeling" nog in de nestboom zullen gaan verblijven. De bovenste foto geeft fraai de afweerhouding weer welke deze vogels aan kunnen nemen om zich groter te laten lijken als dat ze werkelijk zijn en de tweede foto is een mooi plaatje van de ogen en het gezichtsmasker dat zich nu aan het vormen is. De derde foto geeft een mooi beeld van vleugelpennen die in ontwikkeling zijn en de veren die zich vanuit de bloedspoelen ontwikkelen.

Na de herdenking van 20.00 uur zijn we weer op pad gegaan naar het volgende nest en daar troffen we 5 jonge vogels aan. Ook deze jongen waren in zeer goede gezondheid en zijn nu allemaal geringd. Bij aankomst zaten beide ouders dicht bij het nest in de boom en vlogen vervolgens weg om in een boom even verderop te gaan zitten en ons in de gaten te blijven houden. Jonge Ransuilen hebben een hoge "aaibaarheidsfactor" en de bewoners stonden dan ook te genieten van het werk dat we deden en de mogelijkheid om even een uil van dichtbij te kunnen zien. Het blijven natuurlijk roofvogels en meteen nadat alle 5 jonge vogels geringd waren zijn ze weer terug gezet op het nest, zodat de ouders er weer naar terug konden vliegen. Even na 21.00 uur sloten we een geslaagde ringronde af en zijn er dit weekeinde nu 14 geregistreerde jonge Ransuilen bijgeschreven in de Zaanstreek!

Tekst en fotografie© Jos Spijkerman