• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

2019 wordt waarschijnlijk het jaar waarin de records uit 2014 van broedsels van uilen wordt verbroken of geëvenaard.  Overal uit den landen komen signalen over tweede broedsels bij de Kerkuilen en uit Friesland over de vele velduilen die daar broeden ( meer dan 60 stuks). Ook heeft onze werkgroep dit jaar veel meer gesignaleerde broedsels van de ransuil doorgekregen. Al met al een superjaar.   Opvallend bij de kerkuil is, dat het tweede broedsel dit jaar (veel) groter is dat het eerste . Eveneens is opvallend dat al aan het tweede broedsel wordt begonnen, terwijl de jongen uit het eerste broedsel nog niet eens zijn uitgevlogen.  Daarom blijft onze werkgroep bezig met het ophangen van kasten als broedgelegenheid voor  de kerkuil . Dat ze daar gretig gebruik van maken, blijkt uit de foto’s van twee grote tweede broedsels.

 

 Foto's van tweede legsels in de Zaanstreek:

Nadat we al verschillende kranten dit jaar bij ons op bezoek gehad hadden kwam TV Noord Holland op woensdagavond 21 augustus langs om het ringen van een tweede legsel bij een van onze kasten te bekijken en Rein te interviewen. Nadat er eerst opnames waren gemaakt van het uit de kast halen van de jonge Kerkuilen werden deze daarna buiten stuk voor stuk gemeten, gewogen en geringd door Rein. Ondertussen werden er vragen gesteld en gaf Rein antwoorden en uitleg van de gedane werkzaamheden. Vanaf zaterdag 24 augustus staan deze beelden online bij NH Nieuws en worden op TV Noord Holland uitgezonden. Hier zijn we best trots op.

Ondertussen blijven de meldingen van tweede broedsels maar binnenkomen en hebben we er nu al 7 in de Zaanstreek en in ons recordjaar van 2014 waren dat er 2.

Uit de kop van Noord Holland kwam de melding van een tweede legsel van maar liefst 10 (!) eieren en we hopen dat die ook nog allemaal uit zullen gaan komen!

Normaliter zijn we in deze tijd van het jaar al zo goed als klaar met het ringwerk, maar zoals het nu gaat zijn we de komende weken nog wel bezig met het controleren van alle Kerkuil kasten en het ringen van de aanwezige nesten.

Laten we dit maar een luxeprobleem noemen....

©NH nieuws voor de beelden en Pien Bonte en Jos Spijkerman voor de foto's.