• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

De eerste planning was om op zondagmorgen 20 juni het water op te gaan voor onze jaarlijkse ringdag van de werkgroep in het Wormer en Jisper veld, maar doordat er in de weken hiervoor al diverse nesten geringd werden met al zeer grote jongen daarop werd er besloten om deze tocht met een week te vervroegen naar 13 juni.
Prachtig weer deze zondag en bij het vertrek was het nog heerlijk stil op het water en konden we genieten van het uitzicht dat we voorgeschoteld kregen.

Op 11 mei waren de nesten voor de laatste keer gecontroleerd en met die lijst aan nestgevallen vertrokken we naar nest 1 voor deze dag, een buizerd nest waar 3 eieren op gezien waren bij deze controleronde. Eenmaal bij het nest aangekomen pakte Jos zijn spiegelstok en schoof deze tot maximale hoogte uit en met de kleine camera bovenop deze spiegelstok gemonteerd kon hij op zijn telefoon deze beelden ontvangen en bekijken en bleek dit nest nu leeg te zijn. 3 eieren verdwenen, geen jongen en ook geen poepsporen onder de nestboom, dus een mislukt nestgeval en dat is jammer.

Door naar nest 2 voor vandaag, een Haviksnest waar op 11 mei ook 3 eieren gezien waren. Helaas bleek dit nest leeg te zijn en was er niets terug te vinden van de eieren noch de ouders.

Nest nummer 3 voor vandaag was weer een buizerdnest alwaar 2 eieren gezien waren tijdens de controleronde en daar troffen we nu ook 2 jonge vogels aan en in prima gezondheid!
Nadat we ze van het nest gehaald hadden hebben Marc en Jos ze netjes gemeten, gewogen en geringd en kregen ze de kleurringen RO en RS om gedaan en dat was voor Roelf, die vandaag zijn eerste ringronde mee was als kersvers lid van onze werkgroep. Met het ouder ( en strammer ) worden van de leden van onze werkgroep zijn we blij dat een zeer ervaren vogelaar en kenner van het Wormer en Jisperveld, wat Roelf is, zich bij onze werkgroep heeft aangesloten.

Nest nummer 4 van vandaag is wederom een buizerdnest, nu gezien met 3 eieren tijdens de eerdere controleronde en ook nu netjes 3 jonge vogels op het nest, maar wel iets jonger als de jongen van het vorige nest. Dit is op een landje dat eigendom is van natuurmonumenten, maar stiekem gebruikt wordt door anderen als feesteilandje....
Nu is dat op zich al niet goed, maar als er netjes mee omgegaan wordt en na een gezellig samenzijn alle rotzooi weer meegenomen wordt vanaf het eiland, zal er niet zo snel actie op ondernomen worden. Helaas troffen wij heel veel afval aan, waaronder veel lege flessen en verrot BBQ vlees en daar worden wij dan niet vrolijk van......Zonnedauw

Nest nummer 5 van vandaag zit niet al te hoog in een boom op een privé eilandje en de eigenaren waren aanwezig en kwamen gezellig meekijken naar onze verrichtingen.
Tijdens de controleronde waren ook hier 3 Buizerd eieren gezien en troffen we ook nu 3 jongen aan op het nest, waarvan er eentje al bijna op uitvliegen stond en al helemaal volgroeid was.
Jos reageerde snel en pakte dit jong als eerste en een tweede kwam op eigen kracht al naar beneden gezeild en nummer 3 kon Jos ook nog van het nest plukken.
Prachtige exemplaren en het valt ons steeds meer op dat de kleuren van de Buizerds in ons werkgebied steeds lichter worden en dat we nog maar weinig echt bruine buizerds zien.
De landeigenaren trakteerden ons nog op een lekker koud blikje frisdrank en met de reeds oplopende temperaturen smaakte deze heerlijk! Waarvoor onze dank!

Met nest nummer 6 waren we snel klaar, helaas....
Bij de controleronde waren hier nog 2 buizerd eieren gezien, maar nu bleek het nest kapot te zijn gegaan en hing er nog maar een klein deel van het oorspronkelijke nest in deze boom, maar zonder broedsel of wat dan ook.

Tijdens het varen door dit prachtige gebied zien we ook veel andere diersoorten en is het genieten geblazen van wat we allemaal tegen komen en de omgeving waarin we ons bevinden.
Het Wormer en Jisper veld is een prachtig natuurgebied en een bezoek meer dan waard!
https://www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl/
Kijk eens naar de site van de Poelboerderij voor meer informatie en voor deelname aan vaartochten door dit gebied!Dwergmeeuw, een mooie waarneming in het veld vandaagDe Rosse Stekelstaart, die we vorig jaar ook al gezien hadden, had nu een Tafeleend vrouwtje bij zich en 4 jongen! Benieuwd hoe die eruit gaan zien!

Nest nummer 7 voor vandaag was wederom een Buizerd nest met 3 eieren tijdens de controle en vandaag ook weer 3 gezonde jongen op het nest.
Ook dit is op een privé eiland en was er vooraf ook al contact geweest met de eigenaren en waren deze ook aanwezig bij het ringen.
Ook passerende kayakkers kwamen even kijken naar het jonge grut.
Dit jaar hebben we moeite om nesten van de Havik en Kiekendief te vinden in het veld en bleven we met onze ogen rondspeuren naar deze vogels.
We hebben 1 Havik zien vliegen en 2 Kiekendieven, maar met onvoldoende idee waar ze vandaan kwamen of waarheen ze onderweg waren.
Ze zijn er dus zeker wel en je moet altijd een beetje geluk hebben om een nest te vinden, zeker van de Kiekendieven, want dat zijn grondbroeders in het riet en moet je ze net zien indalen naar een nestlocatie na een vlucht. We kunnen niet zomaar door alle rietpercelen gaan lopen om ze te gaan zoeken, want dan maken we meer stuk dan dat het nut heeft.Netjes achter elkaar aan lopen door een rietperceel, om zo min mogelijk schade aan te brengen

Nest nummer 8 voor vandaag is een Torenvalk kast, maar bij aankomst zagen we mamma nog in de kast zitten en dat betekend bijna altijd dat er nog eieren liggen, of nog zeer jonge vogels en dat bleek ook nu het geval. 4 Eieren en 2 pasgeboren jonge vogels en dus snel het nest weer verlaten en mamma keerde na enkele minuten alweer terug naar de kast.
Daar niet ver vandaag hangt een Kerkuilen kast en dat was nest nummer 9 van vandaag op de lijst om te gaan bezoeken.
Mamma Kerkuil lag nog op het nest in de kast en ook hier pasgeboren jongen en ook nu meteen de kast weer dicht gedaan en met rust gelaten.
Hier gaan we over 3 weken nog weer eens kijken, om beide nestlocaties te kunnen gaan ringen. Nest nummer 10 is ook een Torenvalk kast en ook hier lagen er nog eieren in de kast. Dit jaar is de natuur later op gang gekomen en zijn veel vogels later aan hun nesten begonnen.Deze prachtig getekende Buizerd zagen we vandaag vliegen boven het veld en we hoopten dat deze nog wat dichterbij zou komen, maar helaas.
Ik hoop dat we dit exemplaar nog een keer van dichterbij voor de camera kunnen krijgen, want met een volledig witte buik en deze witte tekening op de rug maakt dat dit wel een erg mooie vogel is!

Nest nummer 11 is een Sperwer nest als afsluiting, maar ondanks het feit dat de Sperwers hier constant aanwezig zijn bleek het nest leeg te zijn. Ook meteen het oude nest, daar vlakbij, even gecontroleerd en ook die was leeg. Dit is dus een vraagteken voor ons en blijven we het stelletje wel monitoren.
Een geweldige dag gehad met mooi weer en 11 jonge Buizerds kunnen ringen.
We danken de Poelboerderij voor het beschikbaar stellen van een van haar boten, inclusief schipper!

Jos B, Marc, Marcel, Roelf, Jurriaan, Jos S.