• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Het hele seizoen werken we in kleine groepjes in de segmenten van ons werkgebied, maar de jaarlijkse ringdag in het Wormer en Jisperveld is een groepsuitje en bijna altijd een heerlijke dag samen op het water!

Zondag 3 juni was al in een vroeg stadium geprikt als datum en waar we vorig jaar verrast werden door de snelle groei van het jonge spul in de polder waren we nu voor bijna alle te bezoeken nesten perfect op tijd en kon het grote genieten beginnen. Nadat Roeland als laatste de boot betreden had konden de trossen los en zijn we eerst een stuk door deze prachtige polder gaan varen onderweg naar het eerste nest van vandaag en dat was een Buizerd nest met 2 jongen. Het weer was zwaar bewolkt, maar droog en met een lekkere temperatuur en dus heerlijk weer om in de polder bezig te zijn.

Twee alarmerende Buizerds vlogen al boven het eilandje rond bij onze aankomst en terwijl de ladder werd klaargemaakt voor gebruik kon ik nog even een paar plaatjes schieten van deze prachtige vogels.

Wat zijn ze toch mooi zo en ze zien er heel erg gezond uit en zijn meteen na het meten/wegen/ringen/kleurringen weer terug gezet op het nest. Door naar de volgende locatie in het veld en daar heeft een Havik paartje hun nest al jaren in dezelfde boom en brengt daar elk jaar weer nakomelingen voort.

Prachtige klauwen hebben de Haviken en dit exemplaar heeft een tarsus van 108mm.

3 Supergezonde exemplaren die weer terug gaan het nest op en over een week of 2 a 3 zullen gaan uitvliegen.

Enige honderden meters verderop heeft een stelletje Buizerds hun nest en er is onderling tussen het stelletje Haviken en Buizerds blijkbaar geen territoriaal probleem, want ook op dit nest zitten 3 jongen die in blakende gezondheid verkeren.

Een donkergrijs, een lichtgrijs en een blank exemplaar en ook deze 3 Buizerds hebben een kleurring om gekregen en hopelijk kunnen we die ooit nog weer eens aflezen of krijgen we hier een terugmelding van.

Het is heerlijk om door de polder te varen en ook naar alle andere vogelsoorten te kijken die we tegenkomen! Ineens zagen we een Bruine Kiekendief ronddraaien in een thermiekbel en daar voegde zich ook een Buizerd bij en even later nog een Kiekendief en Buizerd en zo draaiden er 4 prachtige rovers om elkaar heen inclusief schijnaanvallen naar elkaar en dat was ultiem genieten voor het menselijk oog!

Op lagere hoogte vloog er ook nog een Torenvalk onder en die kwam daarna aan ons voorbij gevlogen en langs de torenvalk kast waar we nu aangekomen waren en waar we 5 jonge Valkjes aantroffen.

We gaan nu weer een stukje varen naar een locatie waar zowel Kerkuilen kasten hangen als een Torenvalk kast en bij de controle van de eerste Kerkuilen kast vlogen pa en ma weg en die bleken beide al geringd te zijn.

De jonkies waren nog te jong om nu al geringd te kunnen worden en daar gaan we op een later moment in het seizoen nog een keer terug om dit klusje te klaren.

Netjes een ring om de linkerpoot

Ook hier zitten de jonge Valken al naar ons te kijken bij aankomst en er bleken 6 jonge rakkers in deze kast te zitten.

Pappa zit met vers voer in de boom te wachten totdat wij weer vertrokken zijn en ook hij is een reeds geringd exemplaar en heeft zelfs een kleurring, die we helaas niet konden lezen vanaf deze afstand.

In de verte vaart de fluisterboot van de Poelboerderij door en volgens de nieuwe normen mogen we geen bezoekers meer bij het ringen van roofvogels en uilen hebben en dat vinden we erg jammer.....

We hebben een geweldige dag op het water gehad en 5 jonge Buizerds, 3 jonge Haviken en 11 jonge Torenvalken geringd en dat is een mooi resultaat.