• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Bij een gezin in Westzaan gebeurde afgelopen dinsdagmiddag iets wat je niet elke dag tegenkomt; een uil in de tuin!

De kinderen vonden een jonge Ransuil in de tuin en na overleg met de ouders werd de dierenambulance gebeld en die belden onze werkgroep op en zo spoedde Jos Blakenburg zich naar Westzaan om zich over deze jonge uil te ontfermen. Hij had zijn ringspullen mee en kon deze takkeling meten, wegen en ringen en daarna weer terug zetten op een tak in de boom voor het huis. Boven in deze boom had hij reeds het nest gezien en daar waren meer jonge Ransuilen op te zien en dus de hulptroepen opgeroepen voor de avond en zo werd het ineens een leuke en gezellige ringsessie!

De jonge uil tijdelijk even in een doos gestopt die middag, in afwachting op wat er komen ging.

Een prachtige Ransuil takkeling, die waarschijnlijk van het nest gevallen is en gelukkig gevonden werd.

Jurrian was gekomen om naar het nest te klimmen en hangt hier lekker van bovenaf te kijken terwijl Jos aan het ringen is.

Zo ziet dat er dan van bovenaf uit! De bewoners, buren en omstanders kijken toe en genieten van deze prachtige vogels.

Jurrian had 4 jonge Ransuilen van het nest gehaald en geen van deze 4 jonge uilen had reeds een ring, hetgeen betekende dat de uil die 's middags al geringd was nummer 5 was en ook nog ergens in de boom zou moeten zitten. na een kleine speurtocht zagen we hem lekker zitten op een tak en hebben hem daar gelaten. Dat gaat verder wel goed komen, want terugzetten op het nest zal niet meer passen.

Na het ringen zijn de 4 jonge ransuil takkelingen weer terug gezet op het nest en twee daarvan liepen bijna meteen het nest weer af, maar niet voordat Jurrian daar nog een groepsfoto had kunnen maken!

Na een leuke ringsessie, gevolgd door een heerlijk bakkie koffie bij de bewoners thuis, konden we weer huiswaarts keren en ons opmaken voor de volgende ringavonden.

Foto's: Daan Korver, Jurrian Boutsma en Jos Spijkerman.