• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Met goed weer en een volle boot vertrokken we vanaf de Poelboerderij op weg naar het eerste nest van vandaag.

Het eerste nest van vandaag is ook meteen de moeilijkste, 16 meter hoog in een zeer moeilijk te beklimmen boom, dus eerst maar controleren met de spiegelstok.
Tegenwoordig geen spiegeltje meer bovenop deze stokken, maar een digitale camera waarmee je live kunt meekijken op een mobiele telefoon.

 

Nadat er vastgesteld was dat er jongen op het nest zaten is Jurrian aan de klus begonnen om deze boom te gaan beklimmen, de jonge vogels van het nest te pakken en in zakken netjes omlaag te laten zakken om geringd te gaan worden. Hier komen de 2 jonge buizerds beneden aan en vangt Anita de zakken op.
Nu kan Marc aan het werk om ze te gaan ringen.

Op naar het tweede nest voor vandaag, een Haviksnest waar tijdens te laatste controle 2 jongen en een niet uitgekomen ei op gezien waren. Bij aankomst bleek er nu maar 1 jong op het nest te zitten en kregen we van de eigenaren van het eilandje waar het nest zit te horen dat 1 jong al eerder van het nest gevallen was.

Het is altijd weer een groot genot om in dit natuurgebied rond te varen en zeker met dit mooie weer. Nu eerst even een korte tussenstop in Jisp om Jeroen van boord te laten met zijn fiets, zodat hij terug kan naar de poelboerderij om als gids mee te gaan op de middag (roofvogel) excursie het veld in.

Nest 3 leverde een teleurstelling op, alleen twee onbevruchte buizerd eieren op het nest, maar toch buizerds alarmerend in de lucht boven ons

Nadat we de eieren even onderzocht hadden zijn we doorgegaan naar het vierde nest voor vandaag en dat is weer een haviksnest.
Bij aankomst bleken de jongen al op de rand van het nest te staan en was het even de vraag of we een poging moesten gaan wagen, of ze verder met rust en ongeringd te laten.
We besloten even alleen met de trap te kijken wat ze zouden gaan doen, maar bij het neerzetten van de trap tegen de boom sprong er meteen eentje in de boom ernaast en konden we er uiteindelijk 1 ringen en besloten we de ander ongemoeid laten.

Wat zijn haviken toch ontzettend mooi! Een echte jager van de hoogste categorie.

Nu weer verder naar het vijfde nest voor vandaag en dat is weer een buizerdnest. Ondertussen genieten we van de natuur en alle jonge dieren die we hier tegenkomen.

Bij aankomst had Jurrian al snel zijn bedenkingen bij deze schuinstaande dunne boom, maar we hebben alle mogelijkheden onderzocht om op een veilige manier de trap tegen de boom te krijgen en een veilge benadering van Jurrian bij het nest mogelijk te maken.

Uiteindelijk de trap wel op een redelijke plek kunnen neerzetten, maar toch was het niet mogelijk om het nest goed genoeg te bereiken. Jurrian heeft nog een paar foto's van het nest gemaakt, maar verder geen poging meer gedaan om ze te gaan pakken en zo hoort het ook. De veiligheid van zowel de mens als de dieren staat voorop.

We zijn terug bij de poelboerderij om nog even na te zitten onder het genot van een drankje.
5 Nesten gecontroleerd en helaas niet alle vogels kunnen ringen vandaag.
Wij danken de poelboerderij weer voor het ter beschikking stellen van een boot inclusief Captain voor deze vaartocht.

https://www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl/
Kijkt u eens op hun website voor excursies in dit unieke natuurgebied in de Zaanstreek

Wij bedanken ook Maurice, Marieke en Josanne voor hun aanwezigheid vandaag en hopen dat deze kennismaking met de werkgroep voor hun een positieve ervaring geweest is.