Broedgeval rosse stekelstaart in het Wormer- en Jisperveld
21-06-2021 15:25
WORMER – De rosse stekelstaart is de spreekwoordelijke wolf in schaapskleren onder de eenden. Je raakt gedrogeerd door zijn uiterlijk met felle kleuren, maar pas op! Natuurliefhebbers zien hem liever gaan dan komen en dit is niet zonder reden.
Door David Sluis en Marcel Boer
Al een paar jaar verblijft dit frappant uitziende exotische eendje ‘s zomers in het Wormer- en Jisperveld. En sinds vorig jaar is hij ook tot broeden gekomen. Niets aan de hand zou je denken. Maar de rosse stekelstaart, genoemd naar de puntige rechtopstaande staart die vooral na een onderwaterduik ineens opveert als een springveer, is wat voortplanting betreft niet zo kieskeurig en daar schuilt het probleem.
De rosse stekelstaart is een eend die zijn oorspronkelijke leefgebied in Noord-Amerika heeft. Vanwege zijn pracht wordt hij ook gehouden in privécollecties in Europa. Maar daar is hij tientallen jaren geleden uit ontsnapt en vormt nu een bedreiging voor een deel van de inheemse duikeendenfauna. Dat dit niet onschuldig is, blijkt wel uit het feit dat de rosse stekelstaart in Spanje kans heeft gezien om de nauw verwante en zeldzame witkopeend met uitsterven te bedreigen. Daarom mag hij in de gehele EU bejaagd worden en het liefst worden uitgeroeid. Ook mogen er geen nieuwe dieren verhandeld of gefokt worden.
Dit jaar had de woerd (het mannetje) in het Wormer- en Jisperveld bij afwezigheid van soortgenoten een vrouwtje tafeleend (ook een duikeend) versierd. Nu zwemt hij trots met vrouw en vijf bastaardpullen (hybriden) in het rond. De hybriden zelf zijn meestal onvruchtbaar. Tafeleenden zijn algemeen en zullen niet snel bedreigd worden door dit ene broedgeval. Maar het is zeker een ontwikkeling om in de gaten te houden. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Foto’s: Jos Spijkerman