• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Afvallige Slechtvalken?

Dat je van je geloof kan vallen is bekend, maar dat je ook van een kerk kunt afdondderen merkten we vandaag.
Om 11.00 uur ontvingen we van de wildopvang in Krommenie een appje dat er twee jonge Slechtvalken bij hun waren gebracht die vanuit de directe omgeving van een kerk in de omgeving afkomstig waren.
Of wij op de hoogte waren van een broedsel op/rond deze locatie, nou nee dus....


Even via Google maps de omgeving bekeken en de kerk in kwestie gevonden en het is de kerk waar ik zelf ( Rein ) gedoopt ben na mijn geboorte.
Wat is wijsheid in deze?  Eerst Jos Blakenburg maar eens raadplegen, want hij is tenslotte onze Slechtvalken man binnen de werkgroep.
Omdat Jos het druk had in zijn praktijk ook maar even Marc geraadpleegd, want de wildopvang wilde deze twee jonge Slechtvalken zsm weer terug plaatsen op de plek waar ze thuis hoorden.
Marc belde even rond en die kwam bij de lokale vogelwerkgroep uit en die gaven aan dat er inderdaad een nest bovenop de verwachte kerk zat en ook Jos had zich reeds gemeld met het idee dat het nest op deze kerk zou moeten zitten.
Overleg tussen Jos en Marc leverde op dat Marc de beide jonge vogels op zou gaan halen bij de wildopvang, ze meteen zal gaan ringen en daarna terug zou gaan plaatsen op de kerk.

Marc en de bijgesprongen Jurriaan zijn met beide, nu geringde, dames met ringcodes CCA en CCB op de achterbank, naar de kerk gereden en als een geluk bij een ongeluk kwam de koster ook net aan bij de kerk en na wat uitleg werd er toestemming gegeven om beide dames weer naar boven te mogen brengen. De koster zelf was slecht ter been en moest versterking aan laten rukken.
Met de versterking ( en de benodigde sleutels ) zijn we aan de klim begonnen. Via de wenteltrap over de zolder en daarna via 2 ladders door 2 luiken moeten kruipen, langs de klokken en achter het uurwerk. Daar vonden we een uitgang naar buiten, althans, daar konden we een raam verwijderen.....Op de richel onder het uurwerk hebben we beide dames op de balustrade neergezet en daarna de afdaling weer ingezet.
Daarna de kerk weer afgesloten en zijn de kerkgangers weer naar huis gegaan.
In de voortuin zat een maaltijdkoerier op haar knieen een vogel te fotograferen en het bleek dame CCA te zijn....Sh*t....
We hebben toen besloten om haar op een lager dakje van de kerk terug te zetten, niet ideaal natuurlijk, want er is een kans dat de ouders niet zo laag zullen komen voor het jong, maar alles beter dan haar weer terug naar de opvang te moeten brengen.
Al met al zo een lekker avondje bezig geweest.

1 dag later....
CCA zat vanmorgen weer in de opvang, dus hebben we haar weer opgehaald en, nu samen met Arjen, terug gezet op het dak.
We zaten net koud in de auto of we hoorden een schreeuw van de koster!
Er loopt er weer eentje op de grond, nu dame CCB dus....
Aan een gebroken slagpen te zien heeft ze een noodlanding gemaakt en we hebben haar ook weer op een lager dakje van de kerk gezet, hetgeen ook in dit geval de minst slechte optie was.

1 week later
Beide jongedames zitten nog steeds op het lagere dak van de kerk en maken het goed, hopelijk kunnen ze nu voldoende vliegen en hoeven we ze niet meer vanaf de grond op te rapen.

Laatste update 5 juni:
Dame CCB zit toch weer bij de opvang en blijft daar even voor een paar dagen om aan te kunnen sterken.
Ze is 300 gram afgevallen en dat kan een moeilijk geval gaan worden, maar Marc wil de komende week toch een poging gaan doen om haar weer terug te gaan zetten op de toren.
We gaan het zien.

Rein, Jos, Marc, Jurriaan, Arjen, Yvonne.

Update 13 juni:
Dame CCB is door Marc weer opgehaald bij de opvang en naar de kerk gebracht en weer netjes op het dak gezet. Voordat Marc goed en wel beneden was stortte daze dame weer naar beneden en landde weer bijna voor zijn voeten op de grond. Marc heeft haar weer terug gezet op het dak en nu bleef ze zitten. Laten we hopen dat deze brokkenpiloot snel goed gaat leren vliegen en met haar ouders mee op jacht kan. Dat zal ons een hoop rust gaan geven.....