• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Na de afvallige Slechtvalken van vorig jaar hebben we dit jaar te maken met te vroeg van takken af springende Ransuilen!
Onze eerste melding was van een jonge Ransuil nabij Uitgeest en die was, nadat deze gevonden was, netjes bij de wildopvang in Krommenie gebracht.
Rein kreeg van hun een seintje en dus zijn we naar deze locatie gegaan en konden de nestboom terugvinden, waarna de wildopvang deze jonge uil weer in die boom terug geplaatst heeft dezelfde avond en bij een controle de volgende dag deze weer bij de familie in de boom terug zag, missie geslaagd!

6 Dagen later eenzelfde geval in Krommenie; een jonge Ransuil die nabij een woning zat en omdat deze melding pas om 22.15 uur binnen kwam heeft iemand van de dierenambulance dit jong daar snel weg gehaald en meegenomen. De volgende morgen heb ik het jong daar weer opgehaald en heb deze weer even kunnen stallen bij de wildopvang in Krommenie, zodat ik de tijd had om ook hier de nestboom te kunnen gaan zoeken. Deze was snel gevonden en ook hier hebben de diezelfde avond het jong weer terug geplaatst in de nestboom.

Ook deze jonge vogel hebben we eerst van een ring voorzien, alvorens deze weer terug te plaatsen in de nestboom.
Onze dank naar de Dierenambulance en de wildopvang Krommenie is natuurlijk groot in deze twee gevallen.
Vaak raken mensen toch wel een beetje in paniek als ze een vogel onder een boom vinden, maar vaak is het dan voldoende om deze weer veilig in de boom terug te zetten en niet meteen bij de Dierenzorg/Dierenambulance en/of wildopvang in te gaan leveren. Gezonde dieren horen daar eigenlijk niet thuis!

https://www.dierenzorgzaanstreek.nl/
https://www.dierenbescherming.nl/wildopvang/krommenie
Beide organisaties kunnen uw steun erg goed gebruiken!