• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Zondag 10 maart vogelkijkdag bij Fort bij Krommeniedijk

Datum: 19-02-2019
Bron: Landschap Noord-Holland, Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" - P.P.C.

Landschap Noord-Holland zet op 15 februari de sluizen open. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk komen dan langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels. Op het hoogtepunt van de voorjaartrek, op 10 maart, is er een vogelkijkdag. Dus kom die zondag kijken tussen 10 en 16 uur. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment in het jaar wat u niet mag missen!

Inundatie Fort bij Krommeniedijk in 2011;©Studio Harm Botman

Boswachter Chris Rost: "Binnenkort komen de eerste grutto's aan in Nederland. Na een lange vlucht vanuit Afrika heeft onze nationale vogel een grote behoefte om zijn buikje rond te eten. Zij komen naar Fort K'IJK voor ze doorvliegen naar hun broedgebied, dichtbij of verder weg. Door langzaam water op het land te zetten, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar en voelen zij zich ook meteen veilig met hun pootjes in het water. Niet alleen de grutto profiteert hier van maar ook de andere steltlopers en eenden. Zij verzamelen zich met vele honderden, soms wel duizenden rond Fort K'IJK en dat is vanaf de Lagendijk te zien. Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan bij dit tafeltje dekje."

Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" en het Vogelkijkpunt

De Vogelbeschermingwacht "Zaanstreek " zorgt voor voldoende kundige vogelaars op het vogelkijkpunt om de bezoekers het nodige te leren over de vogels die gezien kunnen worden op de geïnundeerde weilanden. Er staan naast deze mensen ook telescoopkijkers klaar om de vogels dichterbij te kunnen halen. Tevens wordt er een waarnemingslijst van de soorten bijgehouden. Ook is er een informatie- en verkoopstand van de Vogelbeschermingswacht aanwezig waar u informatie kunt krijgen over de vereniging en het beschermen van vogels en bovendien leuke vogelspulletjes (vogelgidsen, kindernatuurboekjes, natuurspelen zoals domino, kwartetten enz.) kunt kopen.

Beleef Fort K'IJK

Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Binnen staat de koffie voor u klaar, neem plaats en geniet! Het gerestaureerde fort is ook een beschermd en begeleid wonen locatie van De Heeren van Zorg. Zij heten u hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij. Bezoek daarna met de audiotour het nieuwe belevingscentrum over ‘Natuur & Landschap'. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen u mee op ontdekking langs de lichtlijn. Ook zijn er rondleidingen verzorgt door de fortwachter. En er is natuurlijk aan de kinderen gedacht. Een paar keer wordt het spel Soldaat van de Stelling gespeeld. Het is een soort mega ganzenbord die de kinderen als levende pionnen spelen.

Toegang en bereikbaarheid

De toegang tot het fortterrein en het belevingscentrum bedraagt € 3, Beschermers betalen €2 en kinderen tot 12 jaar gratis. Consumpties betaalt u apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Vanwege beperkte parkeerruimte, vragen wij u op de fiets te komen! Wanneer het parkeerterrein vol is kunt u bij Lagendijk 33 parkeren, ongeveer 20 minuten wandelen door de natuur naar het Fort.

Boswachter Jeroen Engelhart: "Wees erbij op zondag 10 maart want vanaf het fort zijn de weilanden uitstekend te overzien. Daarna is het ook over, want na 15 maart willen we de weilanden weer droog hebben. Dan kunnen de grutto's, kieviten en tureluurs er hun nesten bouwen. Vogelaars van Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" en de boswachters maken samen met u een indrukwekkende lijst met waargenomen vogelsoorten. Denk aan de grutto, goudplevier, slechtvalk, wintertaling of wulp. Meestal wel minstens 50 vogelsoorten."