• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Elk jaar plannen we een dag in om met een groot deel van onze werkgroep gezamenlijk een ringronde te gaan doen in het Wormer en Jisper veld en omdat alles dit jaar als kool groeit in de kasten en nesten kon het helaas niet anders als dat we met de Pinksterdagen op pad zouden gaan moeten en niet iedereen was daarvoor beschikbaar. Gelukkig toch nog voldoende mensen die mee wilden/konden en dus op maandag 10 juni om 07.00 uur in de boot gestapt bij de Poelboerderij in Wormer om het zwet op te gaan varen.

De natuur ontwaakt in het veld en met alle vogelgeluiden om ons heen varen we naar onze eerste nestlocatie om te gaan ringen en dat is een Torenvalk kast die op een eiland in de polder hangt en waar we 5 jonge vogels in de kast aantroffen. We hebben deze alle 5 gemeten, gewogen en van een ring voorzien en weer terug gezet in de kast. Onderweg naar deze locatie toe nog een Buizerd nest bezocht die boven in een boom zit en niet voor ons bereikbaar was om te gaan beklimmen. We nemen nu eenmaal geen risico's en als een nest onbereikbaar is tellen we alleen de hoeveelheid aan jonge vogels en laten ze verder met rust.

 

We gaan verder de ontwakende polder in en zien erg veel vogelsoorten in dit prachtige natuurgebied voorbij komen en als fotograaf kan ik mij dus uitleven terwijl de schipper van de Poelboerderij ons netjes richting de volgende locatie aan het varen is.

We zijn op de volgende locatie aangekomen en onderweg hier naar toe een tweede Buizerdnest links moeten laten liggen vanwege de slechte bereikbaarheid van ook dit nest. De locatie waar we nu zijn heeft als uniek gegeven dat hier al jaren zowel een Havik als Buizerd broeden en elkaar met rust laten! Eerst het Haviksnest bezocht en de jonge vogels geringd. Ook hier weer schrikken hoe groot ze al weer zijn en al bijna op het punt van uitvliegen staan.

Nadat we deze 4 jonge Haviken geringd hadden hoefden we dus alleen maar een stukje door te lopen naar de volgende nestboom om aldaar de 3 jonge Buizerds te gaan ringen. Ook deze waren al groot en 1 van de 3 jongen was wel erg groot!

Ook deze staan weer terug op het nest en zullen al snel uit gaan vliegen, misschien deze week al! Na dit eerste deel van onze ringronde was het tijd om even lekker in de boot te gaan zitten voor een bakkie koffie en het zonnetje deed al haar best om het leven mooi te maken op het water en terwijl we rustig zaten zag Jos B ineens een Bruine Kiekendief man in een rietperceel invallen en dus na de koffie die kant eerst maar eens opgevaren in de hoop het nest te kunnen traceren en zowaar, bij het tweede weiland dat we controleerden vonden we het nest en daar zaten 3 jonge vogels op.

Ondertussen hadden we nog wat bewegingen van Bruine Kiekendieven verderop gezien en dus ook meteen geprobeerd in die hoek een nest te traceren, maar helaas..... Hier moeten we nog verder naar gaan zoeken.

We varen 1 locatie van een Buizerdnest nu voorbij, omdat we deze ook gemakkelijk later vanaf de weg kunnen bereiken en gaan nog door naar een laatste locatie, alwaar ook een Haviksnest gevonden was eerder in het seizoen. Helaas bleek dit nest leeg te zijn en moeten we er van uit gaan dat dit broedsel mislukt en/of gepredeerd is en dat is jammer. Tijd om terug te gaan varen naar de Poelboerderij om de boot weer terug te leggen op haar plek en met de auto door te gaan naar de laatste locatie voor vandaag, het eerder op de dag voorbijgevaren Buizerdnest.

Onze ladder kwam net hoog genoeg tot de eerste dikke tak en vanaf die plek was het nog maar iets meer dan een meter klimmen voor Jos om zich bij het nest te kunnen begeven en zich kon zekeren aan de boom en de twee jonge vogels van het nest kon pakken en netjes naar beneden kon laten zakken.

Deze 2 jonge Buizerds zijn nog niet zo oud als de andere jonge vogels die we vandaag hebben geringd, maar al wel oud genoeg en dus ook netjes alle gegevens van opgenomen. We zijn klaar en kunnen de ladder terug leggen op het dak van de auto en huiswaarts gaan keren, maar een blik in de omliggende bomen leerde mij dat ik recht in de ogen van een jonge Ransuil keek en die werd de echte afsluiter van deze mooie dag in de polder.

Vandaag dus 17 jonge vogels geringd en 2 Buizerdnesten moeten laten voor wat ze waren. De controle van een Kerkuilkast leerde ons dat het vrouwtje op eieren zat en die kast gaan we over een aantal weken nog eens controleren. Ondertussen zitten veel andere Kerkuilkasten in de regio vol met jongen en ook de Torenvalk kasten zijn goed bezet en dus nog veel ringwerk te doen de komende weken. We gaan er van uit dat we klaar zijn met de Ransuilen in ons werkgebied en nu dus alle aandacht voor de kastbroeders zijnde de Kerkuilen en Torenvalken. Ook nog een aantal Buizerdnesten en Haviksnesten die aandacht verdienen net als een paar broedsels van Steenuilen in de Wijdewormer. Het zoeken naar Bruine Kiekendief nesten in de polder gaat ook verder en we houden onze ogen open voor de Slechtvalken en Boomvalken in onze regio.